Terug

Volledige spectrum- en lichtgolflengte uitgelegd

 Volledige spectrum- en lichtgolflengte uitgelegd

Absorptie van licht


Net zoals we met onze ogen slechts een bepaald lichtspectrum kunnen zien, gebruiken planten een bepaald lichtspectrum om te groeien.

Wanneer planten buiten groeien, zorgt de zon voor het volledige lichtspectrum dat de plant nodig heeft om op natuurlijke wijze te groeien. Zonlicht wordt geabsorbeerd door de pigmentmoleculen van de plant voor fotosynthese (plantengroei).

LED-groeilampen zijn ontworpen om de optimale lichtgolflengten te bieden die het meest gunstig zijn voor plantengroei. Dit optimale bereik noemen we PAR, kort voor "photosynthetically-active radiation". Het PAR-spectrum omvat de lichtgolflengten van ongeveer 400 nm tot 720 nm, zoals hieronder geïllustreerd:


Door naar de PAR-spectrumgrafiek te kijken, kunnen we zien dat planten sommige kleuren meer gebruiken dan andere. Een plant gebruikt golflengten van blauw licht (400 nm - 500 nm) en rood licht (620 nm - 700 nm) in de grootste concentraties. Daarom meten we de prestaties van LED-groeilampen in verhouding tot PAR-output in plaats van Lumens.

Je kunt de PAR output van een groeilicht controleren met een PAR meter (ook wel PPF meter genoemd). Dit handige apparaat meet per seconde hoeveel fotonen licht de sensor raken.

PPF afkorting voor Photosynthetic Photon Flux, is de hoeveelheid lichtfotonen die elke seconde contact maken met uw planten. Alleen licht in het bereik van 400 nm tot 700 nm wordt gemeten. De meeteenheid is µmol / s.


PPFD staat voor Photosynthetic Photon Flux Density. PPFD, gemeten per seconde en vierkante meter (µmol / (m-2 m-1 simpelweg geschreven als µmol / m² / s) die we micromol of "uMoles" noemen. PPFD toont de dichtheid van PAR-licht in een bepaald gebied. We gebruiken PPFD om de PAR-output van LED-groeilampen te meten.


Het testen van de PAR-output van een LED-groeilicht kan u een idee geven van hoe ver u uw lampen van de plantentop kunt hangen voor een optimale groei.

600-1000 µmol / m² / s: Licht met hoge sterkte, het beste bereik voor het ontwikkelen van groei en bloei.
400-600 µmol / m² / s: Licht met gemiddelde sterkte, voor vroege groenten en strekken.
200-400 µmol / m² / s: Licht van lage sterkte, goed voor delicate zaailingen en klonen.

Rood licht versus blauw licht


Bij het ontwerpen van LED-panelen met volledig spectrum kiezen fabrikanten, kleur golflengten die planten het meest absorberen, terwijl ze ook andere kleuren aanbieden voor een uitgebalanceerde blootstelling aan licht. Het belangrijkste is rood licht en blauw licht.

Een uitgebalanceerd volledig spectrum LED-groeilicht heeft niet alleen één rode en één blauwe kleurfrequentie, maar een heel scala aan licht dat beschikbaar is voor planten. Hierdoor krijgen planten een vergelijkbaar lichtspectrum als ze van de zon zouden verwachten.

Rood (620 nm - 720 nm):

Rood licht in de natuur helpt de algehele groei en het bloeiproces te bevorderen. In de natuur komt rood licht in de late zomer en herfst uit de zon, wat een deel van de reden kan verklaren waarom knoppen dan dik worden (het andere deel is licht uren). Sterke rode kweeklampen bevorderen vrucht vorming en de bloei, maar dit betekent niet dat u alleen rood licht voor uw planten moet gebruiken.

Gebalanceerd met blauw licht, kan rood licht gedurende de hele levenscyclus van een plant worden gebruikt - van zaad tot oogst. Rood licht is nodig voor planten voor een gezonde groei. Interessant genoeg halen planten tijdens fotosynthese het meeste energie uit rood licht.

Laat u niet misleiden door de kleur die u ziet - zelfs MH-groeilampen (metaalhalogeniden) die er niet erg rood uitzien, geven een behoorlijke hoeveelheid rood licht aan planten.

Hoewel planten met puur rood licht kunnen worden gekweekt, zal te veel van alleen rood licht de vroege vegetatieve groei niet helpen. Blauw licht is ook in grote hoeveelheden vereist voor gelukkige planten!

Blauw (400 nm - 500 nm):

Blauw licht is zo belangrijk dat planten letterlijk niet weten waar ze hun bladeren naartoe moeten richten voor lichtabsorptie zonder.

Planten groeien optimaal in hun vroege stadia met voldoende niveaus van blauw spectrumlicht. In de buitenlucht is blauw licht het meest aanwezig tijdens de lente en de lange dag in de zomer, aangezien planten van nature een soortgelijk "vegetatief" groeiproces doormaken.

Zonder blauw licht lijken vegeterende planten klein en onvolgroeid te blijven - wat resulteert in korte stelen en een gedrongen postuur. Veel gebruikers van LED-groeilampen voegen zelfs blauw licht, zware fluorescerende lampen in de kweekruimte toe tijdens de vroege stadia van planten om een ​​extra boost blauw licht te krijgen.

Als je hoge en lommerrijke planten wilt, draai dan het volume blauw licht omhoog en je krijgt precies dat. Bepaalde LED-groeilampen zijn ontworpen met instelbare blauwe licht- en rood licht knoppen.

U wilt ze echter waarschijnlijk gewoon voor de hele groeicyclus op volle kracht rood en blauw laten draaien, tenzij u specifieke plantgroottes en doelen voor de kweekruimte heeft. Te veel blauw licht tijdens de bloei resulteert in rekbaardere toppen, dus als je dat ziet, snij dan wat blauw en pomp meer rood licht op.

Ultraviolet (UV) licht

Ultraviolet (UV) licht onder 400 nm bestaat uit drie hoofdstralen:

UVA (315–400nm)
UVB (280–315nm)
UVC (180–280nm)


De nieuwste LED-groeilampen hebben om een ​​paar redenen meestal een paar lampen in het UV-bereik.

In de natuur worden planten blootgesteld aan de zon en worden ze van nature blootgesteld aan de ultraviolette straling die zonlicht bevat. Wanneer mensen UV-straling absorberen, produceren we melanine om ons tegen de zonnestralen te beschermen.

Buiten geeft het zonlicht op grotere hoogte planten meer UV-blootstelling. De telers die in de bergen wonen, zweren dat hun planten groter en sterker zijn vanwege de verhoogde UV-blootstelling, waardoor de plant meer vruchten kan produceren. Dit is de reden waarom veel telers zweren dat het nuttig is om een ​​beetje UV-licht te gebruiken. Je hebt de neiging om te zien dat de beste LED-groeilampen standaard UV-lampen hebben.

Houd er echter rekening mee dat bekend is dat overmatige blootstelling aan UV-straling verschillende plantprocessen, waaronder schade aan DNA en schade aan fysiologische processen, degradeert. Te veel UV-straling heeft plantmutaties veroorzaakt. en is schadelijk voor de mens.

Buitenkwekers hoeven zich geen zorgen te maken over overmatige blootstelling aan UV-straling, het enige echte gevaar van UV-straling voor planten is het gebruik van kunstmatige kiemdodende lampen om planten korte golflengte (UVC) straling te geven. Met andere woorden, je kunt de planten verbranden met teveel kunstmatig UV-licht.

Infrarood (IR) licht

Infrarood (IR) en nabij-infrarood licht bestaat uit golflengten van meer dan 700 nm. Onzichtbaar voor het menselijk oog, infrarood licht wordt als warmte gevoeld.

PAR zou ons vertellen dat dieprood (korte golflengte, 680nm), verrood (> 680nm) infrarood in het algemeen niet gebruikt zou worden door planten voor fotosynthese. Van slechts één fotoreceptor, fytochroom, is bekend dat deze reageert op verre rode golflengten. Phytrochrome helpt planten bij het reguleren van fotogevoelige veranderingen, zoals wanneer het bloeiproces moet worden gestart.

Zoals we hebben geleerd van het Emerson-effect, toonde onderzoek van Robert Emerson aan dat planten die gelijktijdig deze golflengten kregen, veel sneller groeiden dan de som van het rode licht en het veel rode licht alleen.

Dit was reden om aan te nemen dat planten mogelijk twee fotosystemen hebben: een voor het gebruik van licht met een korte golflengte en een ander voor het gebruik van licht met een lange golflengte.

 

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    LEDs Grow Indoor 9 / 10 - 934 Reviews @ Webwinkelkeur
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »